Çocuğun kendi odasına geçiş süreci, bazen başarılması imkansız gibi görünse de birçok aile için önemli bir dönüm noktası olan önemli bir süreçtir. Bu süreç, hem çocuk hem de ebeveynler için duygusal ve fiziksel olarak bir uyum gerektirmektedir.
Çocukların bağımsız uyumasını sağlama yöntemleri arasında çocuğunuzun güven duygusunu pekiştirmek, uyku rutinleri gibi çeşitli rutinler oluşturarak çocuğunuza alışkanlıklar kazandırmak gibi teknikler bulunmaktadır. Ancak bu sürecin sorunsuz ilerlemesi için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, sabır ve tutarlılığın şart olduğunu unutmamalısınız.
Bu içeriğimizde, çocuğunuzu kendi odasına ve tek başına yatmaya alıştırmaya çalıştığınız bu dönemde çocuğun odasını cazip hale getirme fikirleri ile onu motive etmek için kullanabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsediyoruz!
Çocukların Tek Başına Uyumasını Sağlayacak Yöntemler Nelerdir?
Birçok ebeveyn, çocuklarına kendi odasında uyuma alışkanlığı kazandırma oldukça zorlanmaktadır. Öyle ki uzmanlar, ebeveynlerin sık sık çocuklarını nasıl tek başlarına, kendi odalarında uyumaya teşvik edebileceklerini sorduklarını belirtmektedir.
Geçiş sürecinde ebeveynlerin rolü, çocukları ile uyumlu olduğundan emin oldukları psikolojik ve fiziksel bir rutine kendilerini adapte etmeleri ve süreç boyunca sabırlı bir duruş sergileyerek asla vazgeçmemeleridir. Aşağıda, çocuğunuz ve sizin için bu süreci kolaylaştıracak çeşitli ipuçlarına yer verdik.
Çocuğunuzun Odasını Yaşına Uygun Olacak Şekilde Düzenleyin
Birçok çocuğun kendi odasında uyumak veya gün içerisinde vakit geçirmemek istemesinin en büyük sebebi odalarında rahat edememeleridir. Hatta birçok çocuk, yaygın bir şekilde odalarında canavarlar veya başka korkutucu şeyler olduğuna inanmaktadır.
Çocuğun yaşına uygun oda düzenleme ipuçları noktasında ise mutlaka çocuğunuzun hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Eşya seçerken mutlaka çocuğunuzun hoşlandığı renkleri tercih edin ve rahatsız olduğu eşyaları değiştirmeyi ya da çocuğunuza sevdirmeyi deneyin.
Eğer sorun konforla ilgiliyse, çocuğunuza/bebeğinize uygun bir yatak modeli seçebilir, odanın sıcaklığını ayarlayabilir, odada rahatlatıcı bir koku oluşturacak uçucu yağlar kullanabilir, gece lambası veya sakinleştirici bir ses makinesi edinebilirsiniz.
Kendi Odasında Kaldığı İçin Çocuğunuzu Ödüllendirin
Çocuğunuza kendi odasına geçiş sürecinde uygulanabilecek ödül sistemleri yalnızca çocuğunuza sevdiği bir hediye almak anlamına gelmemektedir. Çocuğunuza kendi odasına sahip olmayı pozitif bir eylem olarak göstermek için onu teşvik edecek ifadeler de kullanabilirsiniz.
Örneğin, çocuğunuza kendi yatağında yattığı için onunla gurur duyduğunuzu, veya kendi yatağında yatmayı başarabileceğini söyleyebilirsiniz.
Kendi odalarında uyumak hakkında olumlu bir dil kullanmak, çocukların güvenli hissetmesini sağlama yöntemleri arasında yaygın olarak kullanılmaktadır ve çocukların odalarında tek başlarına uyumaya çok daha hevesli olmalarını sağlamaktadır.
Çocuğunuz ve Kendiniz İçin Rutinler Oluşturun

Hem gece bölünmelerini azaltan teknikler, hem de çocuğunuzun günlük hayatında karşılaşabileceği birçok problemleri çözmek için kullanılan yöntemler için rutinler oldukça önemlidir ve süreçleri çok daha kolay bir hale getirmektedir.
Öyle ki, çocukların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri ve geçiş süreçlerine, karşılaştıkları değişimlere uyum sağlayabilmesi için rutinlere ihtiyaçları vardır. Her gece aynı rutini takip ettiğinizde, çocuğunuz uyku vaktine kadar olacakları önceden bilecek ve olacakları tahmin edip kendisini güvende hissedecektir.
Nitekim, belirli bir zaman sonrasında çocuğunuz kendi yatağına girmeye o kadar alışacak ki siz ona yatma vaktinin geldiğini söylemeden kendi yatağına girip uyumak isteyecek ve mızmızlanmayacaktır.
Çocuğunuzu Yatağına Geri Götürün
Eğer çocuğunuz gece odanıza gelip sizinle uyumayı alışkanlık haline getirirse, kendi yatağına alışma süreci uzayacak ve daha zor bir hale gelecektir. Dolayısıyla, çocuğunuz gece yanınıza geldiğinde onu kesinlikle yatağınıza almayın.
Her ne kadar çok yorgun olduğunuzda uykunuzu bölüp çocuğunuzu yatağına geri götürmek zor geliyor olsa veya ona kıyamıyor olsanız da kendinizi zorlayarak yataktan kalkıp çocuğunuzu kendi yatağına götürmek en doğru yol olacaktır. Unutmayın, bu süreçte sabırlı olmalı ve zor olsa bile hiçbir şekilde taviz vermemelisiniz.
Çocuğunuzun Odasının Kapısına Çocuk/Bebek Bariyeri Koyun

Çocuğun odasına bariyer koymak, çocuğunuzun canı istediğinde odasından çıkmasını engelleyecek bir şeyin kapıda olması anlamına gelmektedir. Her ne kadar bazı ebeveynler bu fikre temkinli yaklaşsalar da uygun bir şekilde uygulandığında bariyer yöntemi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Bariyer yöntemine karar verdiyseniz her şeyden önce çocuğunuzun odasının tamamen güvenli olduğundan emin olmalısınız. Çocuğunuzu izleyebilmek için mutlaka bir video monitörü edinin, odada bulunan eşyaları duvara sabitleyin (yüksek mobilyaları geçici olarak kaldırmayı da düşünebilirsiniz), kabloları ulaşamayacakları bir yere koyun ve odada boğulma tehlikesi oluşturabilecek hiçbir şeyin olmadığından emin olun.
Eğer bu yöntemi kullanmak içinize sinmiyorsa diğer yöntemleri deneyebilir, gerekirse bir süre çocuğunuzla birlikte uyuyarak evinizin güvenli olduğunu ona hissettirebilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuz ve sizin için en rahat yöntemin ne olduğunu en iyi siz anlayabilirsiniz.